Vit chokladsmörkräm

Jag brukar alltid spackla mina tårtor med smörkräm, och det här är en variant utav de recept som jag brukar använda mig utav. Det finns många fördelar till att spackla en tårta med just smörkräm:
* Kanterna blir oftast skarpa och snygga.
*Tårtan blir stabilare.
*Ingen risk att tårtan ska svettas (om det nu inte är på tok för varmt).

Det här receptet räcker till att spackla en tårta på 24 cm i diameter och blir det kvar så fungerar det jättebra att frysa :) 
 
 
* 100g vit choklad
* 100g rumsvarmt smör
* 120g florsocker (2dl)
 
Vispa smör och florsocker länge på hög hastighet, att föredra är en köksmaskin.
Den ska bli fluffig och vit, jag brukar vispa ca 10 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad och häll sedan över smörkrämen, lite i taget, och vispa i samma hastighet.
När all choklad är tillsatt så är den klar för att användas. Skulle den vara för lös, så ställ in den i kylskåpet en liten stund så stelnar den till sig.

Lycka till :)
 
 

Så här gör du Ganache på mörk choklad

 
 Jag har fått många frågor om hur jag gjorde för att få till  ganachen på sidorna av tårtan som på bilden här bredvid.  Jag tänkte ge er receptet som jag använde mig utav och  hur jag gick tillväga. Tror egentligen inte att det finns några  rätt eller fel, utan att det gäller att få en bra tjocklek på  ganachen helt enkelt :) Det här var mitt allra första försök  med ganache över huvudtaget och jag tyckte faktiskt det  var ganska enkelt ändå. Lycka till! :)
 
 *100 g mörk choklad
 * 1,5 dl vispgrädde

 Smält chokladen över ett vattenbad. Sedan tillsätter du  vispgrädden, bara lite i taget, och rör samtidigt om. Jag lät  allt stå kvar över värmen den första decilitern, sedan tog  jag bort skålen från vattenbadet och tillsatte den sista  halva decilitern med vispgrädde som var kvar. 

 Från början tänkte jag att "den här är ju på tok för lös" men  jag väntade, och jag väntade, och jag vääääntade... Tror  inte att man får ha för bråttom i det här skedet utan  försöka ha tålamod och verkligen känna efter när du rör  om. 
 Till sist ställde jag in skålen i kylskåpet för att testa om  den stelnade fortare (har lite dåligt tålamod och vänta är  inte min grej) ;) stod nog 5 minuter i taget ungefär och så  rörde jag om. Till slut så tänkte jag att jag provar, så jag  lade ner ganachen i en spritspåse med en rund tyll i.  Tjockleken på ganachen nu var inte jätterinnande men inte  tjock heller utan den var rinnande krämig.Den rann, men var trögflytande liksom. Och att tänka på är om du har haft din tårta ståendes i kylskåpet ett tag, så är den ganska kall och då kallnar ganachen fortare när du häller den/spritsar den på tårtan. 
När jag gjort kanterna så lade jag resten på tårtan och jämnade till lite grann. Jag hade nog annars börjat med själva locket på tårtan i vanliga fall, men nu visste jag att den skulle garneras på ett sånt sätt så resultatet behövde inte bli helt perfekt eftersom det ändå inte skulle synas där :)
Jag hoppas att jag har kunnat förklara någorlunda för er och mitt tips är att testa er fram. Blir den för lös eller för hård så då vet ni till nästa gång. 

Mandelkräm

Supergod som tårtfyllning, eller som fyllning i cupcakes. Och den är inte alls så där sliskigt söt, utan helt perfekt och lagom. Mandelkräm som fyllning i tårta passar nog till de flesta fruktmousser kan jag tänka mig:
Jordgubb, hallon, blåbär tex. 
 
* 100 g mandelmassa
* 150 g philadelphiaost
* 1 dl vispgrädde
 
Riv mandelmassan, jag använde den finaste delen på rivjärnet.
Mosa ihop mandelmassan med philadelphiaosten, med en gaffel. 
Vispa grädden hårt och rör ihop den med mandelmassan och philadelphiaost-röran.
Krämen tjocknar till sig en aning om den får stå i kylen ett par-tre timmar.