Jag har fått många frågor om hur jag gjorde för att få till ganachen på sidorna av tårtan som på bilden här bredvid. Jag tänkte ge er receptet som jag använde mig utav och hur jag gick tillväga. Tror egentligen inte att det finns några rätt eller fel, utan att det gäller att få en bra tjocklek på ganachen helt enkelt :) Det här var mitt allra första försök med ganache över huvudtaget och jag tyckte faktiskt det var ganska enkelt ändå. Lycka till! :)
*100 g mörk choklad
* 1,5 dl vispgrädde
Smält chokladen över ett vattenbad. Sedan tillsätter du vispgrädden, bara lite i taget, och rör samtidigt om. Jag lät allt stå kvar över värmen den första decilitern, sedan tog jag bort skålen från vattenbadet och tillsatte den sista halva decilitern med vispgrädde som var kvar.
Från början tänkte jag att "den här är ju på tok för lös" men jag väntade, och jag väntade, och jag vääääntade... Tror inte att man får ha för bråttom i det här skedet utan försöka ha tålamod och verkligen känna efter när du rör om.
Till sist ställde jag in skålen i kylskåpet för att testa om den stelnade fortare (har lite dåligt tålamod och vänta är inte min grej) ;) stod nog 5 minuter i taget ungefär och så rörde jag om. Till slut så tänkte jag att jag provar, så jag lade ner ganachen i en spritspåse med en rund tyll i. Tjockleken på ganachen nu var inte jätterinnande men inte tjock heller utan den var rinnande krämig.Den rann, men var trögflytande liksom. Och att tänka på är om du har haft din tårta ståendes i kylskåpet ett tag, så är den ganska kall och då kallnar ganachen fortare när du häller den/spritsar den på tårtan.
När jag gjort kanterna så lade jag resten på tårtan och jämnade till lite grann. Jag hade nog annars börjat med själva locket på tårtan i vanliga fall, men nu visste jag att den skulle garneras på ett sånt sätt så resultatet behövde inte bli helt perfekt eftersom det ändå inte skulle synas där :)
Jag hoppas att jag har kunnat förklara någorlunda för er och mitt tips är att testa er fram. Blir den för lös eller för hård så då vet ni till nästa gång.
* 1,5 dl vispgrädde
Smält chokladen över ett vattenbad. Sedan tillsätter du vispgrädden, bara lite i taget, och rör samtidigt om. Jag lät allt stå kvar över värmen den första decilitern, sedan tog jag bort skålen från vattenbadet och tillsatte den sista halva decilitern med vispgrädde som var kvar.
Från början tänkte jag att "den här är ju på tok för lös" men jag väntade, och jag väntade, och jag vääääntade... Tror inte att man får ha för bråttom i det här skedet utan försöka ha tålamod och verkligen känna efter när du rör om.
Till sist ställde jag in skålen i kylskåpet för att testa om den stelnade fortare (har lite dåligt tålamod och vänta är inte min grej) ;) stod nog 5 minuter i taget ungefär och så rörde jag om. Till slut så tänkte jag att jag provar, så jag lade ner ganachen i en spritspåse med en rund tyll i. Tjockleken på ganachen nu var inte jätterinnande men inte tjock heller utan den var rinnande krämig.Den rann, men var trögflytande liksom. Och att tänka på är om du har haft din tårta ståendes i kylskåpet ett tag, så är den ganska kall och då kallnar ganachen fortare när du häller den/spritsar den på tårtan.
När jag gjort kanterna så lade jag resten på tårtan och jämnade till lite grann. Jag hade nog annars börjat med själva locket på tårtan i vanliga fall, men nu visste jag att den skulle garneras på ett sånt sätt så resultatet behövde inte bli helt perfekt eftersom det ändå inte skulle synas där :)
Jag hoppas att jag har kunnat förklara någorlunda för er och mitt tips är att testa er fram. Blir den för lös eller för hård så då vet ni till nästa gång.