Hallonmousse

* 250g hallon (går att byta ut mot t.ex. jordgubbar eller blåbär).
* 2dl vispgrädde
* 1 dl florsocker
* 4 gelatinblad
 
Gör så här:
Vispa grädden ihop med florsockret och ställ i kylskåpet.
Mosa jordgubbarna något. Det gör inget om det finns lite större bitar i, det är bara gott! Ta de mosade jordgubbarna och ha ner i en kastrull. Låt det småputtra en stund och rör så det inte bränner fast i botten. Om du använder dig av färska bär, tillsätt då en skvätt vatten.
Ta ifrån plattan och ha ner gelatinbladen, ett i taget. Låt det svalna ner till rumstemperatur, annars smälter grädden. Vänd sen ner jordgubbsmoset i grädden. Ställ in i kylen ett par timmar.

4-våningstårta till Miltons dop

Oj, vilken dag! Eller rättare sagt dagar :) Men det har verkligen varit värt allt jobb med denna tårta. Min allra första 4-våningstårta :D och jag måste få säga, utan att skryta, att jag är fantastiskt nöjd över resultatet! Men oj oj oj, vad nervös jag har vart. Tänk om något skulle gå fel, tänk om tårtan skulle rasa ihop trots att jag stöttat med dowels, tänk om jag inte skulle hinna klart medans gästerna var i kyrkan på själva ceremonin.... ja, tankarna har snurrat ordentligt de senaste dagarna. Men det gick bra! :D 

 
Tårtan innehåller vaniljbottnar med hallonmousse och vit chokladmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med egengjord sockerpasta. Klicka på respektive namn här ovan så kommer ni till recepten :) Hallonmousse-receptet kommer här nedan :)

 
Måtten på tårtorna är 30cm, 24cm, 18cm och 12cm. Jag tycker att det blir snyggast om man håller sig till mått med minst 6cm skillnad på varje våning. Men det är ju en smaksak såklart ;) 
Bottentårtan på 30 cm, är täckt med vit sockerpasta och så har jag quiltat den med ett rutmönster och pyntat med pärlemofärgade pärlor. Ett blått band med en stor rosett längst ner är gjord i sockerpasta. Färgen jag har färgat med heter baby blue. 
Våning nummer två är täckt med blå sockerpasta. Det är samma färg här, baby blue, som jag har använt mig utav. Dock har jag inte använt mig utav lika mycket så den fick en ljusare nyans för att inte allt ska bli i samma blå färg. Här dekorerade jag med vimplar. Gjorde först ett vågmönster med ett plastlock, som jag tyckte hade en lagom stor volang :) Ett tips är att börja med volangen på framsidan av tårtan först, för det kan bli sen i slutet att mönstret inte helt stämmer och det vill man ju inte se på framsidan ;) Sen gjorde jag trekanter i blått och vitt, limmade fast dom längs med mönstret jag gjorde med locket. Rullade ut vit sockerpasta tunt och limmade fast längs med volangen. Till slut gjorde jag cirklar och tog en mindre rund tyll och gjorde mönster i cirkeln, och duttade med baksidan av penseln två avtryck så det ser ut som en knapp och limmade fast dom där volangerna gick samman för att få ett snyggt avslut. Ett vitt pärlband fick pryda tårtans kant :)
 
 
Våning tre täcktes med vit sockerpasta och den blev också quiltad som våning nummer ett. En söt liten nalle med blå detaljer fick pryda tårtan och ett vitt pärlband som kantband.
Våning fyra fick bli en slät blå tårta med en prinskrona uppepå :) 
 
 
 
Taggar: babyblå, bilder, blå, doptårta, fyravåningstårta, inspiration, mönster, pics, prinskrona, pärlband, pärlor, quiltad, recept, vimplar, vit;

Vit chokladmousse

Här kommer ett recept på vit chokladmousse, med gelatinblad i, som jag tycker fungerar bra och blir jättegod :)

Vit chokladmousse
Räcker till att fylla en 20-24 cm tårta

* 2,5 dl vispgrädde
* 100 g vit choklad
* 1 gelatinblad
 
Gör så här:
Vispa 2 dl av vispgrädden, inte för hårt!
Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål. 
Lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten, ca 5-10 minuter.
Koka upp den resterande 0,5 dl vispgrädden och häll över den vita chokladen. Tillsätt gelatinbladet och rör ordentligt tills allt smält. 
Vänd sedan ner den vispade grädden försiktigt. Ställ i kylskåpet i ett par timmar innan du fyller din tårta

LYCKA TILL <3
Taggar: choklad, recept, vitchoklad;