Se hit alla vindruve-älskare!

En period så körde vi att varje fredag så fick barnen välja dessert/fredagsmys, växelvis 😊 Vår 3-åring valde för några fredagar sedan en vindruvspaj som hon såg bild på i en utav mina kokböcker. Första tanken var.... "eeehm....okej, är du säker?!" Men hon stod på sig och det var den hon ville ha, så det blev något helt nytt och oväntat den fredagen 😉
 
 
Trots att jag var väldigt skeptisk till hur den skulle smaka så måste jag säga att den var över förväntan god! <3 Både jag och barnen älskade den! Så det kommer inte att bli sista gången vi äter den minsann :)
 
Vindruvspaj
6-8 portioner
 
Pajdeg
* 3 dl vetemjöl
* 100 g kylskåpskallt smör
* 100 g mandelmassa
* 1-2 msk vatten
 
Fyllning
* 2,5 dl matlagningsgrädde
* 2 dl päron eller äppelcider
* 3 msk maizena
* 4 äggulor
* 2 msk strösocker
 
Garnering
* Gröna och blå vindruvor
 
Cidergelé
* 2 gelatinblad
* 2 dl cider
 
Gör så här:
Blanda samman mjöl, margarin skuret i bitar och mandelmassa i en matberedare. Späd med lite vatten i taget till en fast deg. Klä en pajform med löstagbar kant, nagga botten med en gaffel och ställ formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, grädda pajen i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt den kallna.
 
Blanda grädde, cider, maizena, äggulor och strösocker i en kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, för då blir krämen gråaktig! Sjud under vispning tills krämen tjocknat. OBS! krämen får inte koka, då kan den skära sig. Låt krämen svalna något. Häll den sedan i pajskalet. Ställ pajen i kylen, dela och kärna ur eventuella kärnor ur druvorna. Placera dom dekorativt på krämen.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm cider i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta ner. Ställ gelét i kylen så det blir halvstelt, det ska inte stelna helt.Bred geleét över druvorna och låt pajen stå i kylen någon timme så geleét stelnar helt innan du serverar pajen :)
 
LYCKA TILL <3

Taggar: cider, cidergele, mandelmassa, paj, recept, vindruvor, vindruvspaj;

Kommentera inlägget här :