Nutellabullar & Kanelkrans

 
 
Helt underbart goda bullar <3 
Här kommer två varianter på vad du kan göra för gott på en sats vetedeg :) Längre ner här på sidan ser ni steg-för-steg på hur ni gör denna vackra krans. Och så självklart recept på både kransen och nutellabullarna. Hoppas ni ska gilla detta :) 
 
Ingredienser:
* 150 g rumsvarmt smör
* 50 g jäst
* 5 dl mjölk
* 1 tsk salt
* 1 dl strösocker
* 15 dl vetemjöl
* 1 tsk stött kardemumma
* 1 uppvispat ägg, till pensling
Fyllning 1:
* ca 80 g rumsvarmt smör
* 1 burk nutella
Fyllning 2:
* ca 80 g rumsvarmt smör
* 1 dl strösocker
* 2 msk kanel
 
Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull, till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en stor bunke och ta börja med att hälla ner lite utav mjölken för att lösa upp jästen. Häll sen ner lite utav strösockret och rör om. Häll sedan ner resterande utav mjölken och rör om ordentligt så att all jäst verkligen har lösts upp. 
Blanda resterande utav strösockret, smör, degvätskan, salt och mjöl (spara ca 2 dl till utbakningen). Tillsätt även kardemumman om du vill, den kan uteslutas.
Arbeta ihop degen så att den nästan släpper från kanterna i bunken, ca 10 minuter brukar det ta. Använd gärna en degblandare. Degen ska alltså vara fast men ännu lite kladdig. Tillsätt eventuellt någon mer deciliter utav vetemjölet. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen till två lika stora delar.
  
 
Börja med den ena delen och kavla ut den till en avlång fyrkant. Bred på smöret, strö på strösockret och fördela kanelen jämt. Rulla sedan till en fast rulle.
Tag en vass kniv och dela degrullen mitt itu, fläta sedan de båda delarna så de slingrar sig runt varandra. Se till att kanel och sockersidan, där du skar degrullen, hamnar uppåt så du får det fina mönstret sedan. Se till att fläta ganska hårt och bestämt, annars kan den "flyta ut" och det blir en platt och lite trist krans.
Lägg kransen på en plåt som du lagt bakplåtspapper på. Jäs i ytterligare 25 minuter.
Pensla med det uppvispade ägget och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills den fått en fin färg. Låt sedan kransen svalna på galler under en bakhandduk.
 
 
 
Medan kransen är i ugnen så kan du börja med den andra deg-biten. Kavla även ut denna del till en avlång fyrkant. Bred på smöret och bred sedan på nutellan. Rulla ihop till en fast rulle. 
Skär sedan ca 2-3 cm breda skivor från deg-rullen och försök att snurra till den två varv, och lägg sedan ner den i bullformen eller muffinsformen med ändarna neråt.När alla bullar är klara så täck över dom med bakhandduk och jäs ytterligare ca 25 minuter. Grädda sedan i ugnen ca 8 minuter, eller tills bullarna har fått en fin färg. Låt dom svalna på ett galler med en bakhandduk över.
 
 
 
Taggar: bilder, görsåhär, kanelkrans, krans, nutellabullar, recept, tutorial, vacker;

Kommentarer :

#1: rememberthiis.blogg.se

Mums!

Svar: Jättegott är det :)
Mikaela Nordin

skriven

Kommentera inlägget här :