Hello Kitty födelsedagstårta

Nu är det ett tag sen som det modelerades figurer i sockerpasta, här i tårtverkstaden... dessa hello kitty-figurer fick bli först ut att pryda Engla & Esters födelsedagstårta sen jag tog upp hobbyn med tårtor och bakning igen ☺ 

 
Denna gång ville jag prova något nytt som jag inte provat förut. Så jag testade att blanda vit och rosa sockerpasta så det blev marmorerat. Det blev riktigt läckert! Och som jag har hört så ska det vara en trend för år 2016! 😊
 
Jag gjorde så här: 
(Tog såklart inga kort men jag ska försöka förklara mitt tillvägagångssätt) 😉
Jag tog fram vit & rosa sockerpasta (recept på egen sockerpasta hittar du här.) och beräknade med ögat hur mycket som skulle gå åt till tårtan.
Rulla ut två långa vita längder och en rosa. Alla tre ska vara lika långa. Fläta sen längderna och vik flätan på mitten. Knåda ut med handflatorna så det blir en platt och fast bit. Nu kan du välja att antingen kavla ut den och nöja dig med marmoreringen, eller så rullar du ihop biten och viker den på mitten och flätar ihop de två längderna. Sen kavlar du ut den till en rund bit som passar till din tårta, storleksmässigt. 
 
 
Själva blommorna glittrade jag till det med ätbart glitter i både guld & silver. 
Tårtan innehåller Vaniljbottnar med blåbärsmousse och glasskräm. 
 
Blåbärsmousse
 
* 250g blåbär
* 4 gelatinblad
* 3/4 dl strösocker
* 3 dl vispgrädde 
 
Ta fram blåbären och tina dom, om du använder frysta blåbär. Mosa dom sedan med en stavmixer till en slät kräm. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter. 
Häll blåbärsmoset och strösocker i en kastrull och låt det puttra i några minuter. Ställ sedan åt sidan och låt svalna. Vispa grädden och blanda grädden i det avsvalnade blåbärsmoset. Ställ kallt i några timmar innan du fyller din tårta.
 
Glasskräm
 
* 2dl vispgrädde
* vaniljkräm gjord på ca 4 dl mjölk. 
 
Blanda vispad grädde med vaniljkrämen, och fyll sedan tårtan.
 
Taggar: blommor, blueberry, blåbärsmousse, cake, egen, figurer, fondant, glasskräm, hellokitty, marble, marmorerad, recept, smörkräm, sockerpasta, sugarpaste, tårta;

Smördegsbakelse fylld med passionsfrukt, jordgubbar & limegrädde

 
Ni vet den här känslan när man har inbillat sig att något kommer bli jättesvårt, så man verkligen drar sig för att testa just den saken... Så kändes det när jag bestämde mig för att prova baka med smördeg. Men det visade sig vara jätte enkelt och blev verkligen hur gott som helst! Så den här gången kommer inte att bli den sista 😉☺
 
Jag ville prova något annorlunda till fyllning istället för bara vanlig vispgrädde, vaniljkräm och bär. Så mitt val blev jordgubbar, passionsfrukt och så blandade jag ner rivet skal av en lime i vispgrädde. Det blev en somrig smakupplevelse 💖😃
De såg tråkiga ut från början och jag ville ha något på dom, men tyckte florsocker är lite för "vanligt kondis" så jag smälte mörk & vit choklad och ringlade över 😊 och detta är det enda som är sött i denna bakelse. Passionsfrukten i sig ger en väldigt söt smak 😊 
 
 
RECEPT: till 6st.
* Smördeg (just till dessa använde jag mig av färdiga frysta smördegsplattor)
* 3 dl vispgrädde
* 1 lime
* 1 ask jordgubbar
* 6 passionsfrukter
* vit choklad
*mörk choklad
 
Ta fram och tina smördegsplattorna (eller gör egna) och grädda dom i ugnen efter anvisningarna. Låt dom sen svalna på ett galler.
Vispa grädden, mer åt det hårda hållet, och ha i rivet skal av 1 lime. Blanda ihop väl!
Skiva jordgubbarna.
Smält den vita chokladen och den mörka chokladen. Jag lade sen ner den smälta chokladen i varsin spritspåse, men vanliga fryspåsar eller liknande fungerar bra det med. Klipp ett litet hål i påsarna. 
Skär bakelserna nästan rakt igenom på mitten. Ringla sen lite vit choklad i botten, ha på 1 passionsfrukt på varje bakelse, spritsa limegrädden med valfri tyll. Lägg på jordgubbarna och vik sen över locket. 
Till sist, ringla över mörk choklad och sen vit choklad. 
 
LYCKA TILL <3
 
Nu ska jag ge mig på att testa fler bakverk som jag inte vågat förut 😉 uppföljning på det kommer snart 😃
 
Ha en bra dag! 😊💖
Taggar: jordgubbar, lime, limegrädde, mörkchoklad, passionsfrukt, recept, smördeg, smördegsbakelse, vispgrädde, vitchoklad;

Egengjord Sockerpasta

* 1msk gelatinpulver
* 4msk kallt vatten
* 1,5dl vit sirap
* 1msk rapsolja
* ca 17dl florsocker (ca 2 paket eller 1020 gram)

Gör så här:
Blanda gelatinpulvret med det kalla vattnet. Låt stå så det får svälla. Ställ sedan skålen över ett vattenbad och låt det smälta till en jämn smet. Tillsätt oljan och sirapen och blanda ordentligt. 
Häll upp florsockret i en stor skål och häll i blandningen. Blanda ihop med en slev, och när den blir fast nog att ta i så lägg den på bordet och knåda till en slät boll. Om du vill färga den så färga den nu, annars virar man in den i plastfolie och en plastpåse och lägger ner sockerpastan i en lufttät burk. Låt stå och dra sig i ett dygn innan den används.