Sommartårta


För ett par helger sedan så blev vi bjudna på middag hos min far och hans sambo. Jag fick då äran att göra efterrätten (vilken otur ;) Jag funderade nästan hela dagen vad jag skulle hitta på för nåt gott... Tankarna vandrade först iväg till att prova på att göra äppelpaj med äppelrosor, men kände att jag var mer sugen på jordgubbar. Och vad passar inte bättre till sommaren, än just jordgubbar :)
Jag vet sedan tidigare att jordgubb och lime är en mycket lyckad kombo, och jag brukar göra en mousse som innehåller både jordgubbar och lime och som blir sådär somrigt god och lagom söt. Så den tänkte jag köra på! 
Till det så började smaklökarna att tänka så det knakade...hmm.... men till sist så tyckte jag ändå att det måste ju vara riktigt gott med mandel till. Tänkte först bara göra mandelgrädde men kände för att testa nåt nytt, och bestämde mig för mandelkräm. 

Så jag började med  att göra chokladbottnarna. De gör jag alltid på lika delar, för det tycker jag blir bäst. Luftig och god liksom :)
För den som inte vet vad lika delar är, så tar jag 3 stora glas och knäcker ägg i det ena glaset (så många ägg som du ska ha till just din storlek på tårta). Socker häller jag i det andra glaset, och då ställer jag glasen bredvid varandra och måttar upp så sockret blir kant i kant med äggen. Och till sist tar jag vetemjöl och kakao, något mer vetemjöl än kakao, ca 60/40. Självklart har jag bakpulver och vaniljsocker med i vetemjölsblandningen också :)

Jordgubbs och limemoussen gjordes på färska jordgubbar, men det går även att göra med frysta som har tinats. Recept på den hittar du här.
Och här finner du recept på mandelkrämen.

När jag spacklar mina tårtor så brukar jag för det mesta använda mig utav smörkräm av nåt slag, för jag tycker defenitivt att resultatet blir mycket bättre än att använda sig utav tex. grädde. Med smörkräm så får man ju även de där snygga och raka kanterna som i alla fall jag vill ha på mina tårtor. Sen är ju smaken som baken, och man tycker olika :)
Men den här gången så ville jag egentligen använda mig utav att spackla med grädde, just för att få den här gräddiga svenska jordgubbstårte-känslan ;) men jag ångrade mig till sist och körde på en vit chokladsmörkräm istället. Recept på vit chokladsmörkräm finns här.

 



Jag börjar alltid med att spackla tunt ett varv för att bara  få att sluta smula. Man binder liksom in msulorna i  smörkrämen. Sen låter jag tårtan stå i kylskåp 10 minuter  ungefär, eller tills den blivit hård och kall. Då är det dags  för andra varvet med smörkräm.
 Nu brukar jag lägga på väldigt mycket smörkräm runt  tårtan, för att sen använda en spatel för att skrapa bort  överflödet och jämna till. Låt stå kallt sen igen, tills  smörkrämen på tårtan är hård och kall.
 Denna procedur upprepas tills man har den där känslan att  nu får det duga! För de flesta av oss (tror jag) är nog  ganska kritiska mot oss själva och tycker nog att det  aldrig blir "perfekt". Jag är sån i alla fall :) 
 Men huvudsaken för mig är i slutänden inte själva  resultatet, utan att jag har fått skapa med händerna och  fått ett inre ro. Fått prova på nya saker och fått en  erfarenhet rikare. Att få känna att det här har jag skapat  fram, med mina egna händer, från grunden noll till detta  som står här framför mig.
 Den känslan älskar jag!
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag ser till att spara lite smörkräm (eller göra mer om den tar slut) för att sen kunna spritsa på tårtan. 
För att få receptet på ganachen och beskrivning på hur jag gjorde med den så klicka här.

När ganachen kommit på tårtan så lät jag den stå kallt medans jag fixade till jordgubbarna. Jag smälte vit samt mörk choklad. Jag doppade hälften i vit choklad och den andra hälften i mörk choklad. Lät stelna i kylskåp och sen gjorde jag mönster på jordgubbarna: mörk på vit och vit på mörk. Lät stelna i kylen igen :)
Medans jordgubbarna låg på kylning, så spritsade jag på tårtan, jag använde en stängd stjärntyll och så höll jag liksom still på samma "fläck" där jag ville ha klutten med smörkräm. Och man drar uppåt efter ett tag när man klämt på spritsen. Svårt att förklara, men jag hoppas att ni förstår :)
Sen är det dags att lägga på jordgubbarna. Jag valde även att fixa en halv lime att lägga i mitten av tårtan. Jag älskar den färgkombinationen :) 

På återseende mina bakvänner. Nu kallar sängen på mig, ny dag i morgon väntar ;)

 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

Jag kan inte gå inte på "här".. Vill ju se recept:(

Svar: Om du istället väljer "recept" under kategorier så finns recepten där ☺ Receptet på ganache har jag ej hunnit med att skriva ner ännu, men det kommer 😉
Får jag fråga vilket recept du vill ha?
Mikaela Nordin

skriven

Kommentera inlägget här :